Wijzigingen uitzendbranche per 1 januari 2023

Net als dit jaar gaat er ook volgend jaar weer veel veranderen in de uitzendbranche. Er zijn onderhandelingen geweest voor een nieuw cao-akkoord voor de NBBU en ABU cao. Op dit moment is het akkoord er nog niet, maar veel tussentijdse wijzigingen die eerder zijn afgesproken gaan wel per 1 januari 2023 in. In dit blog lees je hier alles over en waar je rekening mee moet houden.

Wijziging pensioenregeling

Vanaf 1 januari 2023 bedraagt de werkgeverspremie 8% van de pensioengrondslag. Deze grondslag is gelijk aan die voor de Plusregeling.

Uitbreiding inlenersbeloning

De inlenersbeloning is dit jaar al uitgebreid, maar volgend jaar komt daar nog bij dat uitzendkrachten ook recht hebben op de vaste eindejaarsuitkering. De toekenning hiervan gaat op dezelfde wijze als bij de opdrachtgever. Denk aan het moment van uitbetalen en voor de geldende voorwaarden.

Fases

Dit jaar gold nog een overgangsregeling voor de fases. Maar vanaf volgend jaar moet iedereen die langer dan 52 weken in fase A zit, over naar fase B. Ook de mensen in fase B moeten na 3 jaar over op fase C in plaats van dat ze nog een jaar kunnen door lopen. Maak dus een overzicht van welke mensen over moeten en begin op tijd hiermee.

Gewerkte weken fase A

Normaliter wordt er in fase A alleen gekeken naar gewerkte weken, maar vanaf 1 januari tellen ook de weken mee waarin de uitzendkracht betaalde vakantie opneemt. Dit betekent dat fase A sneller voorbij gaat.

Wijziging reiskosten

Hoewel deze wijziging nog niet 100% zeker is willen we deze wel alvast noemen. Per 1 januari 2023 gaat de onbelaste reiskostenvergoeding stijgen, dit is voor het eerst sinds 2006. Hoeveel de stijging is, is nog niet bekend. Maar waarschijnlijk gaat dit omhoog naar €0,21 cent en per 2024 naar €0,23.

Anderen bekeken ook

Overname nieuws!

3 april 2024

Overname nieuws! Vanochtend hebben Bart en Jeanine een rondje door Groningen gereden om maar liefst vier werknemers blij te...

bekijk bericht

Overname nieuws!

2 oktober 2023

Wauw! Maar liefst drie werknemers zijn overgenomen bij onze klanten.Fabian Johann is na een halfjaar in vaste dienst gekomen...

bekijk bericht

Haan Personeelsdiensten

Deze blog wordt je aangeboden door Haan Personeelsdiensten. Heb jij een vraag naar aanleiding van deze blog, ben je op zoek naar werk of werknemers? Dan horen we graag van je.

Contact opnemen