Wijzigingen ABU cao 2022

Uitzendbureau Nieuwe Pekela

In de uitzendwereld zijn er meerdere wijzigingen die ingaan per 2022 omdat de ABU cao wijzigt. We hebben de belangrijkste veranderingen op een rijtje gezet voor jullie waar je rekening mee moet houden.

Nieuw fase systeem

Het fase systeem wat we nu kennen bestaat uit fase A wat 78 gewerkte weken duurt en fase B wat bestaat uit 4 jaar met maximaal 6 contracten. Maar vanaf 2022 wordt fase A verkort naar 1 jaar en fase B naar 3 jaar. Fase C blijft ongewijzigd. Voor alle werknemers die nu aan het werk zijn geldt er een overgangsregeling, dit betekent dat er nog geen wijzigingen direct doorgevoerd hoeven te worden. Voor alle werknemers na 01-01-2022 zijn wij nog steeds voor minimaal 4 jaar dé partij voor uitzendkrachten.

Pensioenregeling uitzendkrachten

In ons vorige blog hebben we jullie al geïnformeerd over de wijzigingen in het StiPP pensioen. In het kort leggen we het hier nog een keer uit: De pensioenregeling bestaat uit 2 regelingen; de Basis en de Plus. Tot 2022 gold er een wachttijd van 26 weken en dan start de Basisregeling voor 1 jaar waarna de Plusregeling start. Met ingang van 2022 wordt de wachttijd verkort naar 8 weken, de lengte van de Basisregeling wordt verder niet aangepast. Ook wordt het hele loon pensioengevend.

Eenmalige uitkering

Uitzendkrachten hebben recht op de inlenersbeloning, dit bestaat uit:

  • Hetzelfde brutoloon als de eigen medewerkers in dezelfde functie
  • Dezelfde ATV/ ADV dagen
  • Gelijke toeslagen voor overwerken, onregelmatige uren
  • Gelijke initiële (cao) loonsverhogingen
  • Onkostenvergoedingen zoals reiskosten
  • Periodiek

Vanaf 2022 wordt de eenmalige uitkering ook onderdeel van de inlenersbeloning. Dit betekent dat, als er in een cao sprake is van een eenmalige uitkering, de uitzendkrachten hier voortaan ook recht op hebben. Vaak zitten hier voorwaarden aan; een werknemer moet bijvoorbeeld ten minste 6 maanden in dienst zijn.

Ben je op zoek naar een uitzendbureau die altijd op de hoogte is en de wijzigingen direct doorvoert? Dan komen we graag met je in gesprek! Neem vandaag nog contact met ons op.

Anderen bekeken ook

Overname nieuws!

3 april 2024

Overname nieuws! Vanochtend hebben Bart en Jeanine een rondje door Groningen gereden om maar liefst vier werknemers blij te...

bekijk bericht

Overname nieuws!

2 oktober 2023

Wauw! Maar liefst drie werknemers zijn overgenomen bij onze klanten.Fabian Johann is na een halfjaar in vaste dienst gekomen...

bekijk bericht