Vakantiekracht of niet? Check het hier!

|

De zomervakantie komt er weer aan, veel scholieren zijn op zoek naar vakantiebaantjes om wat extra bij te verdienen. De meeste bedrijven staan te springen om extra hulp in de vakantie en daarom worden veel mensen aangenomen. Maar wanneer mag je iemand wegzetten onder ‘vakantiekracht’? En wanneer niet? Je leest het hier!

Wanneer is iemand een vakantiekracht?

Een vakantiekracht is een scholier of student die in de vakantie gaan werken tegen betaling. Volgens de wet mag dit alleen in de school- en studievakanties. Daarnaast mag het maximaal zes aaneensluitende weken zijn. Vanaf 13 jaar mogen kinderen werken, hier zijn wel regels voor opgesteld omtrent de werktijden en arbeidsomstandigheden.

Een vakantiekracht is eigenlijk net als een gewone medewerker, daarom gelden ook dezelfde wetten en regels. Je hebt een contract nodig voor je vakantiekracht en deze is vastgelegd voor een bepaalde tijd, mocht je vakantiekracht jonger dan 16 jaar zijn dan is er toestemming nodig van de ouders of voogd. Zij tekenen het contract dan ook. Een vakantiekracht betaal je minimaal het minimum loon, je betaald ze door tijdens ziekte en daarnaast gelden er regels voor vakantiedagen en vakantietoeslag. Er mag géén proeftijd worden afgesproken. Een proeftijd mag alleen bij een contract van zes maanden of langer.

Werktijden

Een vakantiekracht is dus een jonger iemand, daarom gelden er regels omtrent werktijden. Dit heet de arbeidstijdenwet. In de tabel lees je hoelang en hoe vaak iemand mag werken. Voor 18 jaar en ouder geldt de arbeidstijdenwet voor volwassenen.

LeeftijdUren per dagTijdenMaximaal per weekBijzonderheden
13 – 14 jaar707:00 – 19:0035 uur– Maximaal 5 dagen achter elkaar werken
– Recht op halfuur pauze bij 4,5 of meer uren op een dag
– Werken op zondag verboden
– Tussen twee dagen minimaal 14 uur rust
15 jaar807:00 – 21:0040 uur– Maximaal 5 dagen achter elkaar werken
– Recht op halfuur pauze bij 4,5 of meer uren op een dag
– Tussen twee dagen minimaal 12 uur rust
– Mag op zondag werken met toestemming ouders/ voogd.
– Niet meer dan 11 zondagen in 16 weken
16 – 17 jaar907:00 – 23:0045 uur– Recht op halfuur pauze na 4,5 uur werken
– In 4 weken maximaal 160 uur werken, maar wel elke week minimaal 1,5e dag vrij zijn
– Tussen twee dagen minimaal 12 uur rust
– Mag op zondag werken
– Minimaal 13 zondagen vrij zijn per jaar

Ook bij Haan Personeelsdiensten kan je je vakantiekrachten onderbrengen. Wil je meer weten? Kijk dan op onze werkgeverspagina.

Anderen bekeken ook

Overname nieuws!

3 april 2024

Overname nieuws! Vanochtend hebben Bart en Jeanine een rondje door Groningen gereden om maar liefst vier werknemers blij te...

bekijk bericht

Overname nieuws!

2 oktober 2023

Wauw! Maar liefst drie werknemers zijn overgenomen bij onze klanten.Fabian Johann is na een halfjaar in vaste dienst gekomen...

bekijk bericht