Arbeidsmarkt 2021 op de schop door commissie Borstlap?

Commissie borstlap arbeidsmarkt 2021

De Commissie Regulering van werk, onder leiding van oud-topambtenaar Hans Borstlap, heeft op verzoek van minister Wouter Koolmees een analyse gemaakt van de huidige wet- en regelgeving voor werk. De kern van het advies is dat alle werkenden in Nederland dezelfde rechten en plichten moeten krijgen.

Nog maar 3 contractvormen (tijdelijk is tijdelijk)

De Wet Arbeidsmarkt in Balans, WAB, is nog maar 1 maand geleden in werking getreden, voordat er alweer nieuwe veranderingen gepresenteerd worden. Volgens de commissie Borstlap zouden er 3 contractvormen moeten komen, namelijk: vaste contracten, zzp’ers en uitzendkrachten. Alle andere flexibele contracten zijn ongewenst. Tijdelijk is tijdelijk, en dus een uitzendcontract. Lees voor piek en ziek. Daarnaast is het advies om de termijn van doorbetaling van ziekte verkort van 2 jaar naar 1 jaar.

De gevolgen van de maatregelen van commissie Borstlap

Het doel van de commissie Borstlap is om meer mensen een vast contract te geven. Echter vergeet de commissie in ons optiek dat een uitzendbureau/detacheerder als doel heeft het ontzorgen van de ondernemer. Wij nemen het arbeidsrechtelijke risico uit handen en verzorgen de administratieve rompslomp. In ruil voor deze ontzorging betaalt de ondernemer iets meer voor dezelfde medewerker.

ZZPers moeten een hoger uurtarief vragen

Naast de verhoudingen tussen vast- en flex contracten wil de commissie Borstlap iets doen aan de wildgroei van zzp’ers. Zo zijn er voor zzp’ers te veel regelingen die het aantrekkelijk maken om als zzp’er aan de slag te gaan. Als het advies van de commissie wordt opgevolgd, zal onder andere de zelfstandigenaftrek gaan verdwijnen. Daarnaast komt er voor zzp’ers een verplichte premie voor het geval dat men arbeidsongeschikt wordt. Het gevolg hiervan zal zijn dat de uurtarieven van zzp’ers zullen gaan stijgen. Door deze wijzigingen zullen zzp’ers het uurtarief moeten verhogen, om toch een degelijk salaris over te houden.

Medewerkers worden 1 jaar korter beschermd bij ziekte

De verkorting van de doorbetalingstermijn bij ziekte zal werkgevers als muziek in de oren klinken. Als je verder kijkt dan het financiële gewin op korte termijn, zal dit een negatief gevolg hebben op lange termijn. Door deze wijziging worden medewerkers 1 jaar korter beschermd, daarnaast stromen de medewerkers die langer dan 1 jaar ziek zijn, in de WIA. Wat gefinancierd wordt door alle werkgevers. Dus op de lange termijn, wordt dit alsnog gefinancierd door de werkgevers in Nederland.

Kortom, de voorstellen die de commissie Borstlap heeft voorgesteld, zullen grote gevolgen hebben voor de economie. Zodra er meer bekend wordt, zult u dit kunnen lezen in onze blogs.

Anderen bekeken ook

Overname nieuws!

3 april 2024

Overname nieuws! Vanochtend hebben Bart en Jeanine een rondje door Groningen gereden om maar liefst vier werknemers blij te...

bekijk bericht

Overname nieuws!

2 oktober 2023

Wauw! Maar liefst drie werknemers zijn overgenomen bij onze klanten.Fabian Johann is na een halfjaar in vaste dienst gekomen...

bekijk bericht