Alles wat je moet weten over ziekteverzuim

|||

Gemiddeld gezien is een persoon per jaar twee keer ziek. Dit betekent dat ook je werknemers allemaal een keer uitvallen vanwege ziekte. Maar hoe kan je je ziekteverzuim terug dringen? En zijn er nog andere oplossingen?

De kosten voor verzuim kunnen vaak hoger uitlopen bij kleine bedrijven dan bij grote bedrijven. Maar dat het geld kost is zeker. De kosten zijn vaak onderverdeeld uit vier kostenposten:

 1. Loonkosten
  Als een werknemer ziek is ben je verplicht een groot deel van zijn loon door te betalen. De eerste twee jaar van de ziekmelding betaal je minimaal 70%, tenzij je dan onder het wettelijk minimum loon komt. Mocht dat het geval zijn dan betaal je het minimumloon. In veel cao’s zijn er hogere percentages bepaald voor loondoorbetaling bij ziekte. Heb je werknemers via een uitzendbureau lopen? Dan zorgt het uitzendbureau voor de loondoorbetaling.
 2. Vervangingskosten
  Wanneer je werknemer ziek is moeten andere collega’s het werk overnemen, dit kan ervoor zorgen dat collega’s langer aan het werk zijn omdat er nou eenmaal meer werk bij komt. Als een ziekmelding langdurig is kan je er ook voor kiezen om diegene tijdelijk te vervangen. Je zal dan een werving op moeten zetten en diegene moeten inwerken.
 3. Productieverlies
  Het productieverlies hangt volledig af aan de taken van de werknemer. Is dit een taak die essentieel is voor de productie? Heeft alleen deze werknemer de kennis die nodig is voor de taak? Zoals we eerder aangaven moet je een nieuwe werknemer inwerken als je ervoor kiest om de zieke werknemer tijdelijk te vervangen. De nieuwe werknemer moet alles leren kennen en werkt, voornamelijk de eerste periode, langzamer dan werknemers die al ervaring hebben. Hierdoor loop je achter op je productie en zal je omzet en tijd verliezen.
 4. Re-integratiekosten
  Ieder persoon die zich ziekmeld heeft recht op de nodige verzuimbegeleiding. Bijvoorbeeld van een bedrijfsarts, maar soms is het ook nodig om andere arbeidsdeskundigen in te schakelen. Hierdoor krijg je hoge rekeningen van de arbodienst maar ook aanpassingen van de werkplek.

Tips voor je ziekteverzuim

Je hebt het zelf in de hand om de kosten van je ziekteverzuim te verlagen. Het begint eigenlijk al voor de ziekmelding. Hieronder lees je alle tips op een rijtje:

 • Beperk werkstress
  Een belangrijke factor in een ziekmelding is stress. Veel werknemers hebben te maken met teveel taken en verantwoordelijkheden waardoor een werknemer een burn-out kan krijgen. Door werkstress te verlagen houd je de werkdruk gezond en zal je werknemer zich niet ziekmelden vanwege te veel werk.
 • Gezonde voeding
  Mocht je bedrijf een kantine hebben zorg er dan voor dat je gezonde opties hebt. Veel bedrijven maken bijvoorbeeld fruit gratis, zo zorg je ervoor dat je je werknemers stimuleert om gezond te eten.
 • Kom in beweging
  Het is niet gezond om 8 uur op een dag achter een bureau te zitten. Schaf bijvoorbeeld sta bureaus aan. Of een stoel waar trappers onder zitten zodat werknemers in beweging blijven. Het is ook goed om in de pauze een rondje te lopen zodat je in beweging blijft.
 • Maak vitaliteit een hot topic
  Wanneer je een verandering wil maken in de gezondheid laat je werknemers mee denken. Laat ze met ideeën komen hoe zij denken het ziekteverzuim laag te houden en wat ze er voor nodig hebben.
 • Stimuleer werkplezier
  Dit is een hele belangrijke, als een werknemer plezier heeft op het werk zal diegene niet met tegenzin naar het werk komen. Je stimuleert elkaar door enthousiast te zijn op het werk. Als niemand plezier heeft op het werk zal dit ook overslaan op anderen.
 • Duurzame inzetbaarheid
  Als het werk lichamelijk heel zwaar is zal op den duur mensen gaan uitvallen omdat ze het fysiek niet aan kunnen. Maak een plan hoe je dit kan voorkomen. Kan je bijvoorbeeld bepaalde taken automatiseren? Of vanaf een bepaalde zwaarte het aan meerdere mensen overlaten om zo de fysieke last te verlagen?

Ziekte kan je natuurlijk niet volledig voorkomen, daarom is het belangrijk om een ziekteverzuimverzekering te nemen. Een ziekteverzuimverzekering dekt een deel van de ziektekosten. Je krijgt een vergoeding voor het loon wat doorbetaald moet worden en je wordt geholpen bij het voorkomen en terugdringen van verzuim. Je kan deze verzekering ook afsluiten met arbodienstverlening, zij helpen je om vanaf de eerste verzuimdag de werknemer te begeleiden.

Maar hoe kan je het anders aanpakken?

Dat is eigenlijk heel simpel; werknemers laten werken via een uitzendbureau zoals bij ons! Door eigen werving in te zetten loop je geen risico bij ziekte. Enkele voordelen zijn:

 • Je hebt geen administratieve last, je geeft de uren door van de werknemers en betaald de factuur
 • Geen arbeidsrechtelijke risico’s zoals kosten bij risico
 • Vrijblijvend advies voor al je personeelsvraagstukken
 • VCU en NEN4400 gecertificeerd
 • Jij zorgt voor de mensen, wij voor de rest

Heb je nog vragen? Of wil je eens een kop koffie met ons drinken? Neem dan contact met ons op of laat je terugbellen.

Anderen bekeken ook

Overname nieuws!

3 april 2024

Overname nieuws! Vanochtend hebben Bart en Jeanine een rondje door Groningen gereden om maar liefst vier werknemers blij te...

bekijk bericht

Overname nieuws!

2 oktober 2023

Wauw! Maar liefst drie werknemers zijn overgenomen bij onze klanten.Fabian Johann is na een halfjaar in vaste dienst gekomen...

bekijk bericht